2014. március 3., hétfő

Cheesecake törökmézze


Úgy hiszem nem tévedek, ha azt mondom az emberek 98%-nak Amerika jut eszébe a sajttortáról, holott igen kevesen ismerik azt a tényt, hogy igazából az őshazája az ókori Görögország. 
Krisztus előtt 770-es évekig nyúlnak vissza írásos emlékek mikor a cheesecake hasonló formában az olimpikonoknak volt felszolgálva.

Az alaphoz:

  • 200 g darált keksz
  • 80 g olvasztott vaj
Veszek egy 16 szeletes tortakarikát. Ráteszem egy tálcára, az aljára pedig sütőpapírt helyezek.
A kekszet és a vajat összekeverem, majd egyenletesen eloszlatom a tortakarikában. Alaposan lenyomkodom, majd egy kanál segítségével egyenletesre simítom.


A krémhez:

  • 3 lap zselatin
  • 450 ml tejszín
  • 50 ml víz
  • 120 g cukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 300 g krémsajt
A zselatint hideg vízbe áztatom, a tejszínt nem túl keményre felverem, majd félreteszem. A cukrot és a vizet egybemérem, majd elkezdem forralni. A tojássárgáját elkezdem felverni. Mikor a cukrom eléri a 125 fokot, akkor ráöntöm a sárgájára és tovább habosítom még 5 percig. (Ha nincs hőmérő, az sem nagy baj. Akkor jó a cukor, ha már kezd egy kicsit (!) besűrűsödni, és ahogy mozgatom az edényt kicsit az oldalához ragad.)
Ezalatt az idő alatt a krémsajtot elkeverem a már felvert tejszínhabbal, majd ehhez adom hozzá a tojássárgájás mixet. Végül pedig felolvasztom a zselatint és nagyon lassan, folyamatos keverés mellett belecsorgatom a krémbe. A mixet rátöltöm az alapomra, majd hűtőbe teszem pár órára.

Törökméz, avagy a híres honeycomb:


  • 50 g víz
  • 200 g cukor
  • 70 g glükóz
  • 40 g méz
  • 12 g szódabikarbóna
A szódabikarbónán kívül mindent egybemérek és elkezdem forralni. Addig egy mélyebb edényt vagy egy tepsit magam mellé készítek és kiolajozom vagy kivajazom, de az a legjobb, ha van egy szilikonlapom amivel kibélelhetem.  A mixet addig kell főznöm amíg már majdnemhogy égni kezd és a színe kezd az aranysárgából kissé barnásra váltani. Ha ez megvan leveszem a tűzről és egy habverő segítségével beleforgatom a szódabikarbónát, figyelve arra, hogy ne keverjem túl. 3-4 fordítás és már önthetem is ki az edényembe. Vigyázzunk vele, nagyon forró!!!
1 órát hagyjuk hűlni és utána lehet apróbb darabokra tördelni!
 

Karamellszósz:

  • 150 g cukor
  • 150 g tejszín
  • 10 g vaj
  • 2 csipet só
Aki szeretné még egy kis karamellszósszal is megbolondíthatja!
A tejszínt felmelegítjük, a cukrot pedig elkezdjük felolvasztani. Mikor felolvadt tovább hagyjuk karamellizálódni, míg el nem éri az aranybarna színt. Mikor ez megvan, hozzáadjuk a vajat és folyamatos keverés mellett egyneműsítjük vele, majd hozzáöntjük a tejszínt és beletesszük a sót. 2 percig összeforraljuk, majd egy szűrőn átöntjük, hogy az esetleges cukordarabokat elkerüljük.
Kellemes időtöltést mindenkinek! :)

2014. január 28., kedd

Somlói galuska

Azt hiszem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a Somlói kicsiny hazánk egyik legkedveltebb és egyben legfinomabb süteménye is. Hiszen miért is ne.. a sok különálló anyag, a sok íz kombinációja hozza el azt a varázst és azt a boldogságot amikor egy nagy kehely galuskához hozzálátunk... semmi különleges anyag, semmi szokatlan, de mégis mindig remek, mégis mindig mesés...



Az én emlékeim a Somlóiról igen szép időkre nyúlnak vissza. 8 éves koromban kezdtem el judozni és igen sok versenyre jártunk az első edzőmmel. Minden verseny után, mikor sikeresen teljesítettünk elvitt minket egy cukrászdába, ahol somlóit vagy francia krémest ettünk. Csudi jó volt! És mivel mindig máshol volt verseny, ez egy külön feladatnak számított, hogy a hazavezető úton mikor találunk egy cukrászdát amit kipróbálhatunk. Újabbnál újabb cukrászdákban voltunk és a legkevésbé sem kritikusan fogyasztottam a süteményeket... egy percig sem gondolkodtam, hogy vajon kakaópor vagy csoki van e szószban vagy vajon milyen tejszínt használhatnak a habhoz... csak majszoltunk csokis szájjal és nagyon örültünk minden egyes falatnak... a felhőtlen gyermekkor és az édes ízek varázsa volt... jobb dolgot el sem tudtunk képzelni egy fényes éremért cserébe, akkor nem gondoltam még, hogy egyszer ennek a desszertnek a receptjét fogom megosztani másokkal... :)

A recept kicsit hosszadalmas, sok lépcsős, de nem kell megijedni!! Közel sem olyan vészes mint amilyennek elsőre tűnhet, és a végeredmény mindenért kárpótlást nyújt! :)



Csokiszósz:

  • 3 dl víz
  • 40 dkg kristálycukor
  • 10 dkg kakaópor
  • 1 dkg vaníliás pudingpor


A vizet és a cukrot felforraljuk, majd beleöntjük a szárazanyagokat és habverő segítségével még 5 percig folyamatos keverés mellett főzzük. Levéve a tűzről átszűrjük, hogy elkerüljük a csomókat és már készen is van a csokiöntetünk.

Rumos cukorszirup és mazsola:

  • 150 g kristáycukor
  • 1,5 dl víz
  • 200 g mazsola
  • 1 dl rum


Összeforraljuk a vizet és a cukrot. A forrástól számítva még 2 percig bugyogtatjuk, majd közel egyharmadát ráöntjük a mazsolára a többit pedig félrerakjuk. Amikor már nem forró, hozzáöntünk  0,7 dl rumot, a maradékot pedig itt is a mazsolára öntjük.


Piskóták:

  • 10 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 marék durvára darált dió
  • 1 evőkanál kakaópor


3 lapot kell sütnünk hozzá és mind a 3 lap más ízű.. egy sima, egy kakaós és egy diós.
3 darab sütőpapírral bélelt tepsire lesz szükségünk és 180 fokra előmelegített sütőre.
A könnyedség kedvéért egybe bekeverhetjük a masszát és utólag ízesítünk. Az anyagokat kimérjük, a tojásokat szétválasszuk, a lisztet és a kakaóport leszitáljuk. Egybeöntjük a cukrot és a tojásfehérjét és nem túl kemény habot verünk belőle. Ezután beletesszük a tojássárgákat és még egyet fordítunk a mixerrel, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, nem túlkeverve a masszát. Ha ezzel megvagyunk 3 részre szedjük. Az egyik mehet is a tepsibe, a másikba beleforgatom a diót, a harmadikba meg a kakaót, majd mint a hármat azonos vastagságban osztom el a tepsiken. Ne legyen túl vékony a lap, körülbelül 1-1,5 cm-es legyen.
10 perc a sütőben és már kész is.



Krém:

  • 0,5 l tej
  • 6 dkg vaníliás pudingpor
  • 1 vaníliarúd
  • 25 dkg cukor
  • 4 db tojás


A krémet akkor kezdem el csinálni, mikor már minden alkotóelemem elkészült a sütemény befejezéséhez. Ez fontos, mivel a krémet még melegen kell betöltenem a piskótalapok közé.
A tejet 10 dkg cukorral és a vaníliarúd belső, kicsiny kis magvacskáival elkezdem felforralni. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a maradék cukorral elkezdem kemény habbá verni. Itt fontos, hogy nagyon kemény legyen a hab, a sárgáját pedig összekeverem a pudingporral. Ha esetleg túl sűrű lenne, adhatok hozzá egy kis tejet a csomómentesség érdekében és mikor a tej felforrt besűrítem vele. Amint elkezd a krém bugyogni leveszem a tűzről és hozzákeverem a keményre felvert tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal, ügyelve rá, hogy ne keverjem túl a krémet, mert nem akarjuk, hogy nagyon folyós legyen.


Összeállítás:

Veszünk egy mély tálat és ráhelyezzük a sima piskótalapot. Leöntjük az egyharmad rumos cukorsziruppal, majd rárakjuk a fele krémet, amit aztán megszórunk egy marék, késsel, durvára vágott dióval és rumos mazsolával. Ezután a kakaós, majd a diós lap következik. A diós lap tetejét vékonyan kenjük meg krémmel, ugyan úgy megszórva mazsolával és dióval. Díszítésként kakaóport is hinthetünk rá, majd mehet be a  hűtőbe pár órára. A lehülést követően tejszínhabbal és csokiszósszal tálalható. :)

Kellemes időtöltést, jó sütkérezést, édes pillanatokat mindenkinek! :)




2013. december 11., szerda

Munkák a tanuló évekből...

Versenyek





Tányérdesszertek




Állatfigurás torták





Masnis torták



Emeletes torták


Sport









Lány és legénybúcsú







Cukordíszek











Szív alakú torták





Vegyes