Úgy hiszem nem
tévedek, ha azt mondom az emberek 98%-nak Amerika jut eszébe a sajttortáról,
holott igen kevesen ismerik azt a tényt, hogy igazából az őshazája az ókori
Görögország.
Krisztus előtt
770-es évekig nyúlnak vissza írásos emlékek mikor a cheesecake hasonló formában
az olimpikonoknak volt felszolgálva.
Az alaphoz:
- 200 g darált keksz
- 80 g olvasztott vaj
Veszek egy 16
szeletes tortakarikát. Ráteszem egy tálcára, az aljára pedig sütőpapírt
helyezek.
A kekszet és a
vajat összekeverem, majd egyenletesen eloszlatom a tortakarikában. Alaposan
lenyomkodom, majd egy kanál segítségével egyenletesre simítom.
A krémhez:
- 3 lap zselatin
- 450 ml tejszín
- 50 ml víz
- 120 g cukor
- 4 db tojás sárgája
- 300 g krémsajt
A zselatint hideg
vízbe áztatom, a tejszínt nem túl keményre felverem, majd félreteszem. A
cukrot és a vizet egybemérem, majd elkezdem forralni. A tojássárgáját elkezdem
felverni. Mikor a cukrom eléri a 125 fokot, akkor ráöntöm a sárgájára és tovább
habosítom még 5 percig. (Ha nincs hőmérő, az sem nagy baj. Akkor jó a cukor, ha
már kezd egy kicsit (!) besűrűsödni, és ahogy mozgatom az edényt kicsit az oldalához
ragad.)
Ezalatt az idő
alatt a krémsajtot elkeverem a már felvert tejszínhabbal, majd ehhez adom hozzá
a tojássárgájás mixet. Végül pedig felolvasztom a zselatint és nagyon lassan,
folyamatos keverés mellett belecsorgatom a krémbe. A mixet rátöltöm az
alapomra, majd hűtőbe teszem pár órára.
Törökméz, avagy a híres honeycomb:
- 50 g víz
- 200 g cukor
- 70 g glükóz
- 40 g méz
- 12 g szódabikarbóna
A szódabikarbónán
kívül mindent egybemérek és elkezdem forralni. Addig egy mélyebb edényt vagy
egy tepsit magam mellé készítek és kiolajozom vagy kivajazom, de az a legjobb,
ha van egy szilikonlapom amivel kibélelhetem.
A mixet addig kell főznöm amíg már majdnemhogy égni kezd és a színe kezd
az aranysárgából kissé barnásra váltani. Ha ez megvan leveszem a tűzről és egy
habverő segítségével beleforgatom a szódabikarbónát, figyelve arra, hogy ne
keverjem túl. 3-4 fordítás és már önthetem is ki az edényembe. Vigyázzunk vele,
nagyon forró!!!
1 órát hagyjuk
hűlni és utána lehet apróbb darabokra tördelni!
Karamellszósz:
- 150 g cukor
- 150 g tejszín
- 10 g vaj
- 2 csipet só
Aki szeretné még
egy kis karamellszósszal is megbolondíthatja!
A tejszínt
felmelegítjük, a cukrot pedig elkezdjük felolvasztani. Mikor felolvadt tovább hagyjuk
karamellizálódni, míg el nem éri az aranybarna színt. Mikor ez megvan,
hozzáadjuk a vajat és folyamatos keverés mellett egyneműsítjük vele, majd
hozzáöntjük a tejszínt és beletesszük a sót. 2 percig összeforraljuk, majd egy
szűrőn átöntjük, hogy az esetleges cukordarabokat elkerüljük.
Kellemes
időtöltést mindenkinek! :)