Azt hiszem nem tévedek
nagyot, ha azt mondom, hogy a Somlói kicsiny hazánk egyik legkedveltebb és
egyben legfinomabb süteménye is. Hiszen miért is ne.. a sok különálló anyag, a
sok íz kombinációja hozza el azt a varázst és azt a boldogságot amikor egy nagy
kehely galuskához hozzálátunk... semmi különleges anyag, semmi szokatlan, de
mégis mindig remek, mégis mindig mesés...
Az én emlékeim a
Somlóiról igen szép időkre nyúlnak vissza. 8 éves koromban kezdtem el judozni
és igen sok versenyre jártunk az első edzőmmel. Minden verseny után, mikor
sikeresen teljesítettünk elvitt minket egy cukrászdába, ahol somlóit vagy
francia krémest ettünk. Csudi jó volt! És mivel mindig máshol volt verseny, ez
egy külön feladatnak számított, hogy a hazavezető úton mikor találunk egy
cukrászdát amit kipróbálhatunk. Újabbnál újabb cukrászdákban voltunk és a
legkevésbé sem kritikusan fogyasztottam a süteményeket... egy percig sem
gondolkodtam, hogy vajon kakaópor vagy csoki van e szószban vagy vajon milyen
tejszínt használhatnak a habhoz... csak majszoltunk csokis szájjal és nagyon
örültünk minden egyes falatnak... a felhőtlen gyermekkor és az édes ízek
varázsa volt... jobb dolgot el sem tudtunk képzelni egy fényes éremért cserébe,
akkor nem gondoltam még, hogy egyszer ennek a desszertnek a receptjét fogom
megosztani másokkal... :)
A recept kicsit
hosszadalmas, sok lépcsős, de nem kell megijedni!! Közel sem olyan vészes mint
amilyennek elsőre tűnhet, és a végeredmény mindenért kárpótlást nyújt! :)
Csokiszósz:
- 3 dl víz
- 40 dkg kristálycukor
- 10 dkg kakaópor
- 1 dkg vaníliás pudingpor
A vizet és a cukrot
felforraljuk, majd beleöntjük a szárazanyagokat és habverő segítségével még 5
percig folyamatos keverés mellett főzzük. Levéve a tűzről átszűrjük, hogy
elkerüljük a csomókat és már készen is van a csokiöntetünk.
Rumos cukorszirup és mazsola:
- 150 g kristáycukor
- 1,5 dl víz
- 200 g mazsola
- 1 dl rum
Összeforraljuk a vizet és
a cukrot. A forrástól számítva még 2 percig bugyogtatjuk, majd közel egyharmadát
ráöntjük a mazsolára a többit pedig félrerakjuk. Amikor már nem forró,
hozzáöntünk 0,7 dl rumot, a maradékot
pedig itt is a mazsolára öntjük.
Piskóták:
- 10 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg liszt
- 1 marék durvára darált dió
- 1 evőkanál kakaópor
3 lapot kell sütnünk
hozzá és mind a 3 lap más ízű.. egy sima, egy kakaós és egy diós.
3 darab sütőpapírral
bélelt tepsire lesz szükségünk és 180 fokra előmelegített sütőre.
A könnyedség kedvéért
egybe bekeverhetjük a masszát és utólag ízesítünk. Az anyagokat kimérjük, a
tojásokat szétválasszuk, a lisztet és a kakaóport leszitáljuk. Egybeöntjük a cukrot
és a tojásfehérjét és nem túl kemény habot verünk belőle. Ezután beletesszük a
tojássárgákat és még egyet fordítunk a mixerrel, majd fakanállal óvatosan
beleforgatjuk a lisztet, nem túlkeverve a masszát. Ha ezzel megvagyunk 3 részre
szedjük. Az egyik mehet is a tepsibe, a másikba beleforgatom a diót, a
harmadikba meg a kakaót, majd mint a hármat azonos vastagságban osztom el a
tepsiken. Ne legyen túl vékony a lap, körülbelül 1-1,5 cm-es legyen.
10 perc a sütőben és már
kész is.
Krém:
- 0,5 l tej
- 6 dkg vaníliás pudingpor
- 1 vaníliarúd
- 25 dkg cukor
- 4 db tojás
A krémet akkor kezdem el
csinálni, mikor már minden alkotóelemem elkészült a sütemény befejezéséhez. Ez
fontos, mivel a krémet még melegen kell betöltenem a piskótalapok közé.
A tejet 10 dkg cukorral
és a vaníliarúd belső, kicsiny kis magvacskáival elkezdem felforralni. A
tojásokat szétválasztom. A fehérjét a maradék cukorral elkezdem kemény habbá
verni. Itt fontos, hogy nagyon kemény legyen a hab, a sárgáját pedig
összekeverem a pudingporral. Ha esetleg túl sűrű lenne, adhatok hozzá egy kis
tejet a csomómentesség érdekében és mikor a tej felforrt besűrítem vele. Amint
elkezd a krém bugyogni leveszem a tűzről és hozzákeverem a keményre felvert tojásfehérjét
óvatos mozdulatokkal, ügyelve rá, hogy ne keverjem túl a krémet, mert nem
akarjuk, hogy nagyon folyós legyen.
Összeállítás:
Veszünk egy mély tálat és
ráhelyezzük a sima piskótalapot. Leöntjük az egyharmad rumos cukorsziruppal,
majd rárakjuk a fele krémet, amit aztán megszórunk egy marék, késsel, durvára
vágott dióval és rumos mazsolával. Ezután a kakaós, majd a diós lap következik.
A diós lap tetejét vékonyan kenjük meg krémmel, ugyan úgy megszórva mazsolával
és dióval. Díszítésként kakaóport is hinthetünk rá, majd mehet be a hűtőbe pár órára. A lehülést követően
tejszínhabbal és csokiszósszal tálalható. :)
Kellemes időtöltést, jó
sütkérezést, édes pillanatokat mindenkinek! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése